π
lees, leer, doe, weet
Github

Onwijs

Posted
author(s):

Onwijs?

Onwijs is een project waar lesmateriaal vrij wordt gedeeld.

Als docent Software Development bij Landstede MBO schrijf ik regelmatig lesmateriaal dat ik tot nu toe alleen binnen onze locatie gedeeld heb.

Mijn idee van onderwijs is dat het bereikbaar moet zijn voor iedereen. Zodoende liep ik al langere tijd rond met ideeën om mijn lesmateriaal online te delen. Een platform waarbij ik dit op mijn manier kon doen ontbrak. Nu we midden in de tweede Coronagolf en de herfstvakantie zitten kwam het idee om zelf een platform te beginnen weer boven.

De hoofdwebsite van Onwijs is ondergebracht bij maankat.

Missie, visie, normen en waarden

Vrij en open

Op https://github.com/jkossen/onwijs vind je de complete code en inhoud van deze website. Voel je vrij om mee te helpen, ook als je geen docent bent.

Toegankelijk

De site dient vrij toegankelijk voor iedereen te zijn. Zo is er geen paywall en zijn nergens user accounts nodig. Ook streef ik ernaar de website “drempelvrij” te maken en te houden.

Optimale cognitieve belasting

Onze hersenen interpreteren alles wat onze ogen zien. Als er bij lesmateriaal advertenties staan, dan kost dat een bepaalde capaciteit om te leren. Net als andere elementen die niet direct te maken hebben met de leerstof.

Het hoofddoel van deze site is dat iedereen die dat wil ervan kan leren. En dat kan het beste als de cognitieve belasting laag gehouden wordt. Dus geen advertenties tussen lesmateriaal, geen overbodige achtergrondafbeeldingen, een bescheiden maar duidelijk gebruik van kleur, etcetera.

Voor meer informatie en de gedachtengang erachter verwijs ik naar de Cognitive Load Theory.

Daarnaast richt ik me op het gebruik van de Dual Coding Theory. Het combineren van visuals met tekst zorgt dat informatie sneller en beter blijft hangen.

Tijdloos

Voor de inhoud van het lesmateriaal wil ik me waar mogelijk richten op tijdloze informatie die generiek toepasbaar is. In mijn vakgebied programmeren leg ik graag uit hoe variabelen werken omdat die binnen het vakgebied altijd aanwezig zullen zijn en op dezelfde manier zullen werken. Ook zijn variabelen van toepassing op alle veel voorkomende programmeertalen. Iedereen die wil leren programmeren heeft iets aan die kennis.

Als ik daarentegen lesmateriaal schrijf over hoe Vue.js versie 2 te gebruiken is, dan is dit binnen een jaar verouderd.

Technisch

De volledige website is gemaakt met een statische site generator (Hugo). Dit zorgt ervoor dat de site weinig technische eisen heeft. Er hoeft alleen maar statische content geserveerd te worden. Daarbij maakt het het makkelijk om de website met alle inhoud als project bij Github te hosten.

Wil je je eigen kopie hosten? Dat kan dus. Houd wel rekening met de licentie op het materiaal. Deze heb ik op dit moment nog niet besloten, maar hoogstwaarschijnlijk wordt het de CC-BY-NC-SA licentie van Creative Commons.